Om oss
Om oss

Russinbackens behandlingshem grundades 2007 och är en tillståndspliktig verksamhet ”Hem för vård och boende” (HVB). Idag har vi ytterligare två enheter med HVB-tillstånd. 8+8 platser i Långshyttan och 6 platser på Druvbacken i Gävle. IVO genomför tillsyn ett par gånger per år för att säkerställa verksamhetens kvalitet och klienternas säkerhet. Vår behandling utgår från 12-stegsmodellen men har anpassats för ungdomar och deras förmågor.


Russinbacken är ett familjeföretag och ägs av Ola Hammarström och Veronica Lundberg. Båda har lång erfarenhet av 12-stegsmodellen och Ola har arbetat som biträdande föreståndare med målgruppen under många år. Russinbacken präglas av en varm och familjär känsla och de tämligen få behandlingsplatserna gör att det är lätt att känna sig som hemma hos oss.

Personalgruppen består även av föreståndare, socionom, alkohol- och drogterapeuter, behandlingsassistenter, husmor samt vaktmästare. I personalgruppen finns också kompetens inom KBT, Kriminalitet som livsstil, BBIC, ADDIS, ASI, MI m.m. Vi är måna om att ständigt utveckla oss själva och vår verksamhet och deltar kontinuerligt i vidareutbildning efter individuella behov. Under 2018/2019 utbildar sig ett flertal anställda inom relevanta utbildningar.

Russinbacken samarbetar med Mottagning Bergmästaren och Skandinavisk Sjukvårdskompetens vad gäller medicinsk expertis och utredningar (psykolog och psykiatriker).

Handledning hålls var 6:e-8:e vecka av Marie Ellinge som är socionom och leg. psykoterapeut.

Läget vid det lilla samhället Långshyttan ger mycket att se och uppleva. Russinbackens behandlingshem ligger alldeles intill sjön Tyllingen som rinner samman med två andra sjöar, Lången och Rällingen.

Vi har tillgång till båt och fiskevatten och ger oss ibland ut i naturen tillsammans. Andra gånger åker vi på iväg på längre resor till fjällen, Gotland, Ullared och mycket mycket mer.

Mycket vacker natur finns att njuta av i området kring Russinbacken och i den intilliggande orten Långshyttan finns tillgång till en stor del av den service man kan behöva.

Om oss